Darten: wat moet je weten?

Darten is een fantastische sport die je in je eentje, met familie of juist met vrienden wilt spelen. Het is een heel laagdrempelige sport die iedereen kan bijbenen. Wanneer je net start met darten of eens in de zoveel tijd speelt met familieleden, dan wil je een dartbord kopen dat niet zo duur is. Maar wil je juist meer uit je dart ervaring halen of speel je gewoon heel erg vaak, dan wil je wat meer geld uitgeven aan bord van beter materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een dartbord van Winmau.


Winma is een wereldwijd bekend merk waar veel darters al jaren met veel plezier mee spelen. Ook professionele darters gebruiken het en Michael van Gerwen heeft zelfs een uniek dartbord ontwikkeld met eigen kleuren die je wel aan je collectie wilt toevoegen.


Met welke dartpijlen je speelt is ook belangrijk voor je spelers ervaring. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het gewicht dat een dartpijl heeft, maar ook de shafts hebben invloed op de manier waarop je werpt. Het grappige is dat vrouwen vaker de voorkeur geven aan zwaardere darts omdat zij er minder kracht achter zetten. Mannen kiezen vaak voor een lichtere variant om beter te mikken.


Een belangrijk onderdeel van de ervaring is goede verlichting. Verlichting zorgt ervoor dat je geen schaduwen op het dartbord krijgt van de pijlen die je gegooit hebt. Zeker wanneer je in de schemer speelt of in het donker wil je een led verlichting om je dartbord heen hebben.


Wil je altijd op dezelfde plek darten en een goede grip hebben wanneer je staat? Een dartmat is een essentieel onderdeel voor jouw professioneel uitziende dartbaan. Een oche zorgt ervoor dat je altijd vanaf dezelfde plek speelt en zo ook je medespelers. Zo voorkom je dat iemand een beetje vals speelt en net wat dichterbij gaat staan. Je los dit ook op met tekenen van een streep op de grond, maar niet alle familieleden zullen daar zo blij mee zijn.