opticien

De opticien

Slecht zicht, droge ogen en voor vele andere klachten kun je bij de opticien terecht. Maar de meeste mensen gaan wel naar de opticien omdat het zicht slecht is of slechter aan het worden is. De opticien kan namelijk je ogen meten en met verschillende testen kan hij zien of je een sterkte nodig hebt en zo ja, hoe hoog die sterkte moet zijn. Hij kan zowel voor veraf de juiste sterkte bepalen als dichtbij.

Mocht je een sterkte nodig hebben dan kan je een sferische, torische of multifocale correctie nemen. Deze correctie kan je toepassen middels het gaan dragen van een bril of lenzen.

De meeste mensen kiezen voor lenzen, zeker als ze wat jonger zijn, ouderen dragen vaker een bril. Kies je voor lenzen dan kun je kiezen voor zachte lenzen en deze zijn verkrijgbaar als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. De meeste mensen dragen maandlenzen, maar weeklenzen en daglenzen komen ook steeds meer in trek. Maandlenzen zijn het goedkoopste van de drie, daarna komen de weeklenzen en daglenzen zijn het duurst. Dat daglenzen het duurst zijn is niet zo raar, want ze zitten namelijk per stuk verpakt in een lenshouder voorzien van lenzenvloeistof.

Losse flessen lenzenvloeistof dien je wel aan te schaffen bij het gebruik van weeklenzen en maandlenzen om ze goed te onderhouden. Je moet je lenzen namelijk goed reinigen en desinfecteren om bacteriën geen kans te geven. Vroeger gebruikte men veelal een aparte bewaarvloeistof en reiniger voor zachte lenzen, maar tegenwoordig zie je meer alles in één lenzenvloeistoffen. Een alles in één lenzenvloeistof kan je gebruiken om je lenzen mee in te zetten, te bewaren, te reinigen, te desinfecteren en je kan met deze lenzenvloeistof je lenzen afspoelen.

Lukt het niet om lenzen te dragen omdat je te droge ogen hebt, of omdat het niet lukt ze in te zetten, dan kun je natuurlijk nog altijd kiezen voor een bril. Vaak heeft een opticien voldoende monturen, zodat er altijd wel een geschikte voor je tussen zit. Wist je trouwens dat er tegenwoordig ook al een opticien aan huis komt. Vaak is een oogmeting aan huis de uitkomst voor ouderen die niet meer mobiel zijn.